Meerjaren onderhoudsplanning ? En de andere lasten dan ?
Goede Voorbereiding is het halve werk!
Kwaliteit hoog in het vaandel!
Energiekosten verlagen!
 
Meerjaren onderhoudsplanning ? En de andere lasten dan ?

Per 1 mei 2008 is iedere Vereniging van Eigenaren (VvE) wettelijk verplicht een reservefonds te hebben voor (groot) onderhoud aan het gemeenschappelijke pand (dak, fundering, gevel, gezamenlijke installaties). (Bron: ministerie van VROM) Om dit reservefonds op te bouwen dienen alle eigenaren in uw complex jaarlijks een bedrag te storten in dit fonds. Vaak is het lastig om te bepalen wat de hoogte moet zijn van dit bedrag. Is het bedrag te hoog of veel te laag?

Om dit bedrag vast te stellen adviseren wij een meerjaren onderhoudsplanning te laten opstellen voor het onderhoud van uw VvE. Een bijkomend voordeel hiervan is dat u inzicht krijgt in de huidige status van uw complex met daarbij een overzicht van de te verwachten kosten.

 

  Door het opstellen van een meerjaren onderhoudsplanning en het tijdig uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden, is het mogelijk, volgens een studie verricht door het Bouwcentrum, 25% van de totale onderhoudskosten te besparen. Meer dan de helft kan bespaard worden als men nog voor de planvorming begint met het betrekken van het (planmatig) onderhoud. Het overige deel kan worden bespaard als het normale onderhoud planmatig wordt uitgevoerd.

Voor aanvang van de werkzaamheden zal Asset-Consult samen met u het onderhoudsbeleid vaststellen. Dit onderhoudsbeleid zal de basis zijn voor het onderhoud van uw complex.


Daarna zal het complex door onze inspecteurs worden geïnspecteerd. Deze brengen de huidige status van uw complex in beeld en bepalen door de inspectie het eerste jaar van onderhoud van de gemeenschappelijke onderhoudsbehoevende elementen. Aanvullend inspecteren wij op hoofdlijnen uw complex op de volgende aspecten;
- (brand)veiligheid;
- wet-& regelgeving;
- energie besparende maatregelen.

Na de inspectie worden de gegevens verwerkt in een programma voor onderhoudsbeheer. Hierin wordt de meerjaren onderhouds planning gegenereerd. Daarnaast ontvangt u van ons een uitgebreide rapportage met daarin de aangetroffen gebreken/achterstallige onderhoud. Tevens wordt hier de herstelmaatregel opgenomen incl. de kosten.

 

 
Ook ontvangt u van ons een overzicht van de reserveringen voor komende 15 jaar of langer indien gewenst. Hieruit kan worden opgemaakt hoeveel er jaarlijks gereserveerd dient te worden om het onderhoud voor de komende 15 jaar uit te kunnen voeren. Het zogenaamde dotatieoverzicht.
Door het laten opstellen van deze Meerjaren Onderhouds Planning heeft uw VvE een instrument in handen om het onderhoud voor de komende jaren goed in beeld te brengen en uit te (laten) voeren. <Naar Boven>
 
Goede Voorbereiding is het halve werk!
 Dit geldt zeker wanneer er groot onderhoud gepleegd moet worden aan uw complex. Doordat de werkzaamheden door ons wordt voorbereid wordt het voor uw VvE eenvoudig om een product/dienst in te kopen. Zo zal er een eenduidige offerte ontstaan waardoor u geen appels en peren hoeft te vergelijken.
  
Collectief inkopen
Een VvE kan na een goede werkvoorbereiding eventueel zelf het onderhoud gaan inkopen of aanbesteden. U vraagt zelf een offerte aan bij een of meer aannemers / leveranciers, die dan een offerte voor u maken. Echter kunnen wij ook voor uw VvE het onderhoud collectief inkopen. Door samen met meerdere VvE's een product of dienst in te kopen kan dit uw VvE enorme besparingen opleveren op de (onderhouds)kosten. <Naar Boven>
  
Kwaliteit hoog in het vaandel!
 Nadat de onderhoudswerkzaamheden zijn ingekocht/aanbesteed breekt het punt aan van de uitvoering. De werkzaamheden worden op werkdagen uitgevoerd waardoor het toezicht vaak ontbreekt. Dit betekent dat uw VvE moet vertrouwen op de aannemer dat hij alles goed en conform afspraak uitvoert. Dit gaat vaak goed maar er zijn voldoende gevallen bekend dat de aannemer er helaas een potje van maakt waardoor de kwaliteit van het werk niet is wat u is voorgehouden. Het gevolg hiervan is dat de kosten voor het noodzakelijk onderhoud stijgen. Daarnaast komt maar al te vaak nog het fenomeen meer-en minderwerk aan de orde. Het is voor de VvE soms lastig of dit terecht of onterecht is. Kortom vaak is de VvE de grote verliezer.

Om dit probleem te ondervangen kan Asset-Consult u vakspecialistische opzichters leveren die de werkzaamheden namens uw VvE begeleiden en toetsen, zodat de kwaliteit van de werkzaamheden hoog is en de werkzaamheden ook conform afspraak worden uitgevoerd. Asset-Consult zal vanzelfsprekend alle meer- en minderwerken bewaken.

De opzichter zal het werk begeleiden vanaf het moment dat de opdracht is verstrekt tot en met de oplevering. Tijdens de werkzaamheden zal onze opzichter ook het aanspreekpunt zijn voor de bewoners van het complex.

Tussentijds zal Asset-Consult aan u rapporteren over de voortgang van de werkzaamheden. Aan het eind ontvangt u een Proces Verbaal van Oplevering. <Naar Boven>

Energiekosten verlagen!
 In de loop van de jaren hebben we allen moeten constateren dat de energiekosten steeds weer omhoog gaan. Naar verwachting zal dit ook zo door blijven gaan. Om deze kosten te verlagen kan uw VvE energiebesparende maatregelen treffen. Echter is het vaak lastig welke maatregelen nu effect hebben en wat de terugverdientijd is van de betreffende maatregelen. Om dit voor u in kaart te brengen kan Asset-Consult een EPA-W (Energie Prestatie Advies-Woningbouw) leveren. Alle woningen worden voorzien van een energielabel en daarnaast ontvangt u een uitgebreid maatwerkadvies met daarbij de maatregelen die getroffen dienen te worden aangevuld met de terugverdientijden. Zo houdt u in elk geval in redelijkheid deze kosten in de hand en binnen de perken.<Naar Boven>
 
Aanvullende diensten;
 Naast het bovenstaande kunnen wij aanvullend nog diverse diensten leveren, waaronder;
- Politie Keurmerk Veilig Wonen
Contractmanagement
- Overige woontechnische zaken
 
<Naar Boven>